Σουρελαϊκέν


Οι Τσούκου Τσούκου παρουσιάζουν το καινούριο έργο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου “Σουρελαϊκέν…”. Ένα έργο με που με αφορμή το λαϊκό τραγούδι οργανώνει μια ληστεία και καταλήγει σώβρακο.


Λίγα παραπάνω λόγια για το έργο…
Το “Σουρελαϊκέν” είναι κατά βάση ένα λαϊκό έργο. Όταν  λέμε λαϊκό έργο, δεν ξέρουμε τι εννοούμε, αλλά ξέρουμε περίπου τι θα δούμε και σίγουρα τι θα ακούσουμε.
Δημιουργήθηκε ύστερα από μια βαθειά ανάγκη αποκουλτουροποίησης  και του δεν-μπορώ-άλλο-Tomwaits… και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι γεμάτο μέχρι τα μπούνια από καλό λαϊκό τραγούδι. Στην ερώτηση τι είναι καλό λαϊκό τραγούδι, απαντάμε με την απάντηση, το λαϊκό τραγούδι που μας αρέσει.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μία λίστα των καλλιτεχνών που παρελαύνουν από τα ηχεία μας…
Οι κύριοι :
Βασίλης Τερλέγκας
Στέλιος Καζαντζίδης
Μανώλης Αγγελόπουλος
Στράτος Διονυσίου
Γιώργος Αιγύπτιος
Δημήτρης Κοντολάζος
Τάκης Σούκας
Άκης Πάνου κ.α.

Και οι κυρίες :
Άντζελα Δημητρίου
Βίκυ Μοσχολιού
Ρίτα Σακελαρίου
Κατερίνα Στανίση κ.α.

Το Σουρελαϊκέν δεν ξεφύτρωσε μόνο του. Έχει επιρροές. Όλοι έχουμε επιρροές. Και δηλώνει με άκρατη υπερηφάνεια και σεβασμό πως έχει σαφώς αρπάξει λίγο, από την φωτιά του κυρίου Σταύρου Τσιώλη και του κινηματογραφικού έργου του. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς κι ας μη το ξέρει.
Το Σουρελαϊκέν είναι η ιστορία δύο φίλων που αποφασίζουν να στήσουν μια ληστεία (τράπεζας) αλλά πέφτουν, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, στα απαλά χέρια της ελληνικής αστυνομίας. Έτσι αναγκάζονται να κρατήσουν ομήρους το προσωπικό και τους πελάτες της τράπεζας μέχρι να δουν τι θα κάνουν. Το Σουρελαϊκέν βασικά εκτυλίσσεται σε δύο χώρους στο “Ραντεβού”, ένα κωλάδικο στο Αιγάλεω, όπου εκεί οι δύο φίλοι στήνουν και οργανώνουν τη ληστεία και στο εσωτερικό μιας τράπεζας στα Σεπόλια, όπου εκεί οι δύο φίλοι χάνουν και την μπάλα. Οι δύο αυτοί χώροι εναλλάσσονται κατά ριπάς και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σκηνογραφικά το Σουρελαϊκέν βασίζεται στην ομοιότητα του γκισέ της τράπεζας με την σανίδα του μπαρ.
Κατά τη διάρκεια της ληστείας παρακολουθούμε και διάφορες τηλεοράσεις που παίζουν τον ρόλο της τηλεόρασης να προσπαθούν να παρέμβουν στο έργο. Μάταια. Καθώς επίσης και την ελληνική αστυνομία στον ρόλο της ελληνικής αστυνομίας που προσπαθεί να παρέμβει στο έγκλημα που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια αγανακτισμένων πολιτών.
Αρκετά. Νομίζω πως πήρατε μια γεύση του τι πρόκειται να συμβεί. Δεν μπορούμε να τα λέμε και όλα.
Έτσι κλείνοντας, σας πληροφορούμε πως το Σουρελαϊκέν δεν θα ήθελε να χαρακτηριστεί ως μία κωμωδία, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι. Μια κωμωδία που εξερευνεί τα όρια της φιλίας.
Α! Ξεχάσαμε να πούμε πως μαζί με το έργο έχουμε την τιμή να ανακοινώσουμε και την ίδρυση του Κινήματος του Λαϊκού Σουρεαλισμού.